Januar 2015 054

Kender du det med, at have mange ambitioner og drømmer? Kender du så også det med, at føle, at det ikke går hurtigt nok? Så har du sikkert også oplevet, at når du har disse følelser og tanker af utålmodighed, panikstemning og frustration, så ved du, ikke hvad du skal handle på. Du kan se en masse muligheder, men ved ikke hvad, der er det næste naturlige skridt. Du prøver på, at “regne den ud”, men du kan ligesom ikke rigtigt mærke noget andet end utålmodighed og ubehag. Det er der en rigtig god forklaring på. For når vi knokler for meget med at regne den ud er hele vores system i alarmberedskab.

I kroppen har vores nervesystemet to dele. Den ene styrer vores muskler og er viljestyret. Den anden del styrer alle vores organer og hormonsystemet. Denne del hedder det autonome nervesystem og er uden for vores direkte vilje. Det autonome nervesystem har to gear. Det ene gear er “hvile- gearet” og her har vi adgang den del af hjernen, som er helhedstænkende. Det vil i praksis sige, at når vi er rimeligt afslappende, kan vi tænke store tanker og har adgang til vores intuition. Det er her, vi kan mærke os selv og hvad der vil være det mest rigtige for os at gøre.

Den anden del af det autonome nervesystem, er  “aktivitetsgearet” eller ” handlegearet”. Når denne del er mest aktiv kan vi handle hurtigt. Springe til siden, hvis der kommer en bil imod os eller redde et barn fra at slå sig. Kroppen er rigtig smart indrettet. Så når denne del af nervesytemet er mest aktiv bliver der lukket ned for den helhedstænkende det af hjernen. Vi skal ikke overveje 10 forskellige måder, at redde barnet på eller springe væk fra bilen. Vi skal bare handle hurtigt.

Det meste af tiden er begge dele af det autonome nervesystem aktivt, vi veksler mellem hvile og aktivitet. Vi veksler mellem hurtig tænkning og langsom tænking. Men hvis vi gerne vil mærke vores intuition, er vi nødt til at skrue op for ” hvilegeraret” og den langsomme helhedstænkning. Det kræver hvile, at vi husker at tage pauser og tale pænt til os selv. Det virker ikke, at sætte sig ned helt knokleagtigt og “slappe af”, fordi jeg nu ved, at hvis jeg slapper af , så får jeg adgang til den langsomme helhedstænkning. For dine tanker og følelser påvirker også dit autonome nervesystem. Hvis du stadig tænker: “åh hvad er det næste jeg skal gøre, hvorfor er jeg ikke nået længere etc.”, så er dit nervesystem stadigt overvejende i det aktive gear og så får du ikke adgang til din helhedstænkning. Ihvertfald ikke, hvis der er skruet op for bekymring og den indre kritiker.

Jamen, hvad skal jeg så gøre, tænker du måske? For det første skal du sætte dig små realistiske mål. Med realistiske mål mener jeg ikke, at du skal sætte mål, hvor du kan regne ud, hvordan du kommer i mål, men mål, som du tror på kan blive til virkelighed. Dit næste naturlige skridt.  Og har du nogle kæmpe ambitioner og drømme, kan du spørge dig selv: ” Hvad vil være det første lille skridt, jeg kan tage i denne retning?” Måske er det første skridt, at give dig selv en pause. Bare et par uger, hvor det bare handler om at passe din hverdag og dig selv. Give lidt slip og lade livet vise dig vejen. Gøre nogle ting som stimulerer dit “hvilegear”. Her kan du tage et langt varmt bad, gå ud i naturen, dyrke yoga, meditere eller se en sjov film. Det har jeg selv rigtig god erfaring med og har selv oplevet, at opnå mål ret vilde mål, ved at tage et skridt af gangen og huske pauser.

Vi lever i en tid, hvor alt er muligt. Der er så mange muligheder og det kan være ret forvirrende,  at sortere i hvad der er rigtige for os selv. Og nogle gange handler det, så netop om at give sig selv en velfortjent pause. Jeg synes, at Tina Dickow rammer dette dilemma så fint i sin sang ” Count to ten”, hvor hun synger:

“Sometimes the fastest way to get there is to go slow

And sometimes if you wanna hold on you got to let go

I’m gonna close my eyes
And count to ten
I’m gonna close my eyes
And when I open them again
Everything will make sense to me then”

 

Du kan høre sangen her:

Jeg håber, at  du vil finde denne sang lige så smuk og meningsfuld, som jeg gør.

Rigtig god uge til dig!