IMG_3308-e1492417258556.jpg

 

Sæt ord på din genizone

Din genizone er det område arbejdsmæssigt, hvor du bruger dit fulde potentiale. Når du kender din genizone, forstår du, hvordan du kan sætte dig selv mere i spil i karrieren. Rent praktisk er det, når du samler dine talenter, motivation, dine kompetencer og din livserfaring indenfor et arbejdsfelt, som giver mening for dig.  Når vi arbejder indenfor vores genizone vil vi typisk opleve:

  1. Vores arbejdsliv er tilfredsstillende og dybt meningsfuldt.
  2. En oplevelse af flow, hvor vi glemmer tid og sted og kan arbejde længe uden at blive udmattede.
  3. At være effektive og levere de bedste resultater.
  4. At vi har vores talenter i spil og føler os autentiske.
  5. Vi oplever en følelse af formål og gøre en forskel for noget der er større end os selv

 

Hvorfor er det svært at finde vores genizone?

Paradokset for mange af os er, at vi tror verden helst vil have, at vi skal være noget andet end dem vi i virkeligheden er. Som ganske små lærte vi at tilpasse os i større eller mindre grad. De færreste af os blev mødt fuldt og helt, som de mennesker vi er. Derfor lukkede vi som børn eller unge nede for dele af os selv. I skolen var der ofte fokus på at forbedre, de områder, hvor vi ikke var dygtige.

Så de færreste af os har erfaring med at finde, udforske og balancere de områder, hvor vi er naturligt bedst.  Vi er trænet i at lægge vores fokus der, hvordan vi prøver at blive noget andet end det, det vi naturligt er i forvejen.

Hvis bare jeg tager en uddannelse mere, hvis bare jeg lærer noget mere om, hvis bare jeg var ligesom …  Vi fortsætter som voksne med at søge alle andre steder end der som giver mest mening – nemlig inde i os selv.

Hvorfor er det så smertefuldt ikke at arbejde indenfor vores genizone?

Når der ikke er overensstemmelse mellem vores sande selv og vores arbejdsidentitet gør det ondt indeni. Vi mister vores motivation. Bliver vi længe i denne tilstand opstår mister vi følelsen af mening ( du kan læse mening og autencitet HER)

Et af vores mest basale menneskelige behov er at være autentiske. At turde udtrykke vores følelser. At være ægte og ærlige. I karrieren betyder det, at finde vores genizone og gøre det, vi er bedst til.  Vores genizone findes inde bag alle de overbevisninger vi har om os selv og arbejdslivet. Overbevisninger om hvem vi bør være, hvilke roller vi har lov til at tage, og hvem vi tror, andre forventer vi skal være.

Det store skridt fra excellencezone til genizone.

Mange af mine klienter sidder allerede i jobs, hvor de er dygtige og har stor succes. Alligevel oplever de karriekriser og er ulykkelige. Når de kommer til mig længes de efter noget andet, men kan ikke sætte ord på hvad det er. Det er altid dem selv de længes efter. Dele og sider af dem selv, som endnu ikke er i spil. Evner som de har lukket ned for. Flere har oplevet depressioner og stress. Men udefra ser karrieren virkelig godt ud. De er eksperter, ledere og virkeligt kompetente mennesker. Og er der alligevel den der smerte og savnet indeni efter noget andet.

Den amerikanske psykolog Gay Hendricks har beskrevet 4 zoner, som vi kan arbejde indenfor:

  1. Inkompetencezonen: Det er områder, som du ikke er god til. Ligemeget hvor meget du kæmper og prøver, bliver du aldrig rigtig god. Du er ikke motiveret eller interesseret. Det bedste er at undgå opgaver indenfor dette område.
  2. Kompetencezonen: Områder, hvor du kan løse opgaver middelgodt. Det er ikke rigtig godt og ikke rigtig dårligt. Mange mennesker oplever at størstedelen af deres arbejdsliv foregår i denne zone. Der er ingen virkelig glæde og højst mellemtilfredshed.
  3. Excellencezonen: Områder og aktiviteter, hvor du klarer dig rigtigt godt. Det er et kendt og komfortabelt sted at være. Du er stabil og et sikkert kort i denne zonen. Dine kollegaer og familie anerkender dig her. Udefra ser det succesfuldt og godt ud. Mange bliver hængende i denne zone, selvom de har længslen efter noget andet og mere.
  4. Din geni-zone: Områder hvor du har hele dig i spil; dine talenter, din passion, dine kompetencer og din livserfaring. Du oplever at kende og kunne anvende dit potentiale på et langt mere tilfredsstillende og meningsfuldt niveau. Det er her vi for alvor kan gøre en forskel.

Det sværeste spring er som regel at gå fra excellencezonen til geni-zonen. ( og det ved jeg, for jeg har prøvet det selv – det kan du læse om her). Fordi der allerede er meget på spil. Du gør det jo allerede godt, men længes efter noget andet og mere. Men ved ikke hvad det er endnu. Og det ukendte er altid potentielt farligt. Det ved vores nervesystem.

Du kan lære dine talenter at kende igennem en talenttest.

En talenttest kan være dit første skridt hen mod din genizone. Talent-testen fortæller dig, hvor du stærk, motiveret og engageret. Du får en personlig beskrivelse af, hvad der kendetegner dig og dine talenter. Din unikke kombination af talenter viser, hvor du har noget særligt at bidrage med og hvilke arbejdsopgaver du har let ved. En talenttest giver dig et sprog for, hvad du er bedst til og ikke kan lade være med at gøre. De fleste mennesker fortæller efter en talenttest: Jeg vidste godt intuitivt at det er her jeg er bedst – jeg havde bare ikke ordene for det.

Læs mere om hvordan du finder din talentpakke HER

Al forskning viser, at når vi kender vores talenter og får mulighed for at sætte talenter i spil arbejdsmæssigt, bliver vi mere robuste, glade og succesfulde på et niveau, hvor det giver mening.

Du er altid velkommen til at kontakte mig og høre om, hvordan jeg kan rådgive dig til at sætte ord på dine talenter og skabe en meningsfuld karriere og på info@nannaagerlin.com

Du kan følge mig  www.nannaagerlin.com– eller få inspiration på facebook  HER

Tak fordi du læste med – del gerne min blog  ?