Hvad er mening og balance for dig? Vores arbejdsliv er langt. Og vores karriere er mere bare et arbejde. Det er en stor del af dit liv, som du bruger på dit arbejde. Derfor påvirker det også alle områder af dit liv. Derfor har det stor betydning, hvordan du oplever balancen og meningen i din karriere. Hvis du har denne følelse af at det hele ikke er rigtigt godt, så prøv at kigge på de to områder; mening og balance:

Fornemmelsen af at bruge dig selv forkert

Du allerede gjort alt det ”rigtige” og har mange gode resultater i dit liv. Alligevel har du en følelse af at være det forkerte sted i livet. Ind i mellem drømmer du om at springe ud af hamsterhjulet og gå i en helt ny retning. Du har en fornemmelse af du bruger dig selv forkert og at der kunne være andre karriereveje, som vil være mere meningsfulde for dig.

Hvis du kan genkende dette her, så er der en stor sandsynlighed for, at du ikke har dine talenter i spil. Vores talenter er vores tilgang til opgaver. Det er det, som falder dig naturligt og det, som du ikke kan lade være med at gøre. Forestil dig, at du altid har de samme redskaber i hånden og dem er dem, du forsøger at anvende til alle opgaver. Hvis dit arbejde ikke matcher dine talenter, vil du ofte opleve følelsen af at være det forkerte sted.

En af min klienter beskriver det sådan her:

” Om morgenen føler jeg mig træt og u-inspireret. Det oplevelsen af:  ” Åh nej, skal vi nu til det igen…”.  Jeg bruger ikke rigtigt mig selv.  Jeg kører på rutinen og meget af det, jeg laver er ikke specielt sjovt. Jeg kan se, at jeg har gentaget det samme mønster mange gange: Jeg skifter job, fordi jeg keder mig. Det første stykke tid er alt nyt og spændende. Men så begynder tvivlen og kedsomheden efter et par år. Jeg mærker en indre uro og føler ikke, at jeg er det rigtige sted i mit arbejdsliv”.

Denne oplevelse er meget almindelig, når vi har valgt uddannelse og karrierevej med fornuften og ikke med hjertet – eller talenterne. Min klient her er set udefra en meget succesfuld kvinde: veluddannet og har haft mange spændende jobs. Men det er ikke jobs, som nærer hende og derfor har hun gentaget mønstret med at skifte job flere gange. Blot for efter et stykke tid at konstatere, at hun alligevel ikke trives.

Er du frustreret eller forvirret over, hvad du i virkeligheden brænder for?

Så har du højst sandsynligt ikke haft dine talenter rigtigt i spil. De færreste af os er blevet mødt på vores talenter tidligt i livet.  Så hvordan skal vi så kunne se talenterne selv? Og som regel regner vi ikke vores talenter for noget særligt. Jeg ser det gang på gang: de områder, hvor vi er helt geniale og gør en forskel ejer vi ikke værdien af. Det ligger dybt i mange af os,  at vi skal være noget andet end os selv for at have en værdi. Når vi begynder at eje denne særlige værdi kan vi se, hvor vi vil trives. Vi kan begynde at se muligheder og løsninger.

Hvad forskningen fortæller om det meningsfulde arbejde

Al forskning viser, at når vi udfører et arbejde, der giver mening  og oplever et klart formål med vores arbejde, oplever vi arbejdsglæde og arbejdslyst. Når det vi laver, giver mening for os personligt, så påvirker det nemlig direkte vores trivsel og engagement. Dine talenter er den direkte genvej til at forstå, hvad der giver mening for dig. Det viser, hvor du er bedst og hvilke opgaver, der giver dig energi. De områder, hvor du kan skabe mest værdi for andre. Jeg er sikker på at vores unikke bidrag ligger lige mellem vores talenter og den værdi, som vores arbejde skaber for andre. Indenfor ergoterapi kaldes dette for occupational integrity.  Indtil videre er den bedste oversættelse arbejdsmæssigt integritet. Når vi oplever sammenfald mellem vores talenter og omverdenens behov, så opnår vi arbejdsmæssigt integritet. Så er vi ikke længere på det forkerte sted i karrieren. Jeg har oplevet det selv og ser det samme hos mine klienter.

Balance i dit arbejdsliv:

Balance i dit arbejdsliv afhænger af, hvor du er i dit liv. Men for os alle er det væsentligt at have en meningsfuldt arbejdsliv, et meningsfuldt fritidsliv og tid til selvomsorg. Mange af mine klienter har primært fokuseret på deres karriere. Nu sidder de så midt i livet og har ikke det sociale netværk, som de længes efter. Måske blev der aldrig tid til en partner, eller de nære venner eller børn. Måske røg ægteskabet. Det kræver omtanke og fokus at give de vigtige relationer tid og opmærksomhed.

Du er nødt til at kigge på: Hvad er vigtigt for dig? Tager du dig tid til at være sammen med de mennesker, som betyder noget for dig? Er du nærværende, når I er sammen? Eller vandrer dine tanker væk mod arbejdsopgaver? Hvordan vil du være som forældre, barn, søster, bror, partner eller ven? Er der overensstemmelse mellem den, du ønsker at være og det, du ret faktisk gør i hverdagen?

Passer du godt på dig selv?

Sidst men ikke mindst; så må du være ærlig og se dig selv dybt i øjnene: passer du godt på dig selv? Ved du hvordan du bedst kan passe på dig selv? Ved du hvad, der gør dig tryg? Ved du, hvad der nærer dig og giver dig energi? Når du har været ude i verden og bidrage, hvordan fylder du så dig selv op bagefter?

Igen kan du stille dig selv spørgsmålet: er der overensstemmelse mellem det, du ved er godt for dig og det, du rent faktisk gør? Jeg oplever, at mange af mine klienter har så travlt ude i verden – både arbejdsmæssigt og privat – at de ikke tager sig tid til at lade op. Jeg kender det også selv. Det har taget mig mange år at tillade tid, hvor jeg skal ingenting. Eller gå en tur eller meditere eller gå i haven. Idag kan jeg slet ikke undvære disse pauser. Det er her jeg mærker efter, hvad der er godt for mig. Det er her jeg beslutter mig for, hvordan jeg skal justere kursen i mit liv.

Drop perfektionismen

Kig på dig selv med friske milde øjne. Drop perfektionisme og husk at anerkende dig selv for, at gøre det så godt du kan. Hvis du er ambitiøs med dit liv, så vil du sikkert en hel masse. Men du er nødt til at vælge ud. Gøre og være det, som er vigtigst for dig i dit liv. Drop sammenligninger med andre og koncentrer dig om, at blive en bedre version af dig. Det er dit liv og det som giver mening for dig, som er væsentligt.

Du er  velkommen til at få mere inspiration til hvordan du kan skabe en meningsfuld karriere og få succes i (arbejds)livet, ved at tilmelde dig til mit nyhedsbrev på www.nannaagerlin.com– eller følge mig på facebook  HER