citronmelisse december

 

Sjælens mørke nat er beskrevet i mange eventyr og bøger om personlig udvikling. Det er en meningskrise, hvor det som gav mening tidligere ikke længere giver mening. Det føles som om dit indre fundament skrider, og du oplever en dyb følelse af meningsløshed.  Det kan føles så stærkt, at du overvejer, om du er blevet depressiv.  Intet giver mening længere, der er ikke noget formål længere.   Det liv, som du har bygget op og tillagt værdi så som dine aktiviteter, dine mål, dit fokus , er ikke længere vigtigt.

Meningskriser kan opstå som følge af noget udefra kommende.Det kan være at du mister en af dine nærmeste. Det kan være skilsmisse, arbejdsløshed eller at du får en livstruende sygdom. Oplevelser som gør, at den måde du har oplevet verden på indtil nu pludselig har ændret dit syn på verden og ændret dine prioriteringer og mål.

Men meningskriser kan også opstå uden, at du kan sætte en finger på, hvad der har trigget det i første omgang. Min erfaring er her, at det som regel sker, hvis vi ikke har lyttet til vores intuition og skabt de forandringer, vi var klar til. Vi har haft for travlt til at stoppe op og mærke efter. Vi har skubbet ubehaget og ønsket om forandring væk for at beskytte os selv eller dem vi holder af.  Vi har mærket, at der skulle ændringer til. Vi har mærket at noget som tidligere gav mening ikke giver den samme mening mere.

På et tidspunkt kan du ikke længere overhøre ønsket og længslen efter forandring. Det er som om din verden bryder sammen, fordi den måde du har levet dit liv indtil nu ikke længere er sand for dig. Derfor opleves dit liv som et mørkt sted – sjælens mørke nat. Det kan være en trøst at vide, at det er meningen,  at du skal gå gennem denne fase af meningsløshed for at komme ud på den anden side. Du skal opleve at noget, der tidligere var vigtigt nu bliver ligegyldigt. Det kan føles som om, du ikke forstår noget som helst længere. Det er skræmmende i sig selv.

Fordi alt nyt er lig med livsfare for overlevelses-instinktet, føles det utrygt og skræmmende, og på en måde dør du også indeni. Gamle ideer, værdier og mål dør. Nogle mener at dele af vores ego dør. Jeg ser det mere, som at egoet skifter rolle fra at være vores indre leder til istedet at blive en hjælpende praktisk hånd for vores intuition. Vi skifter vores gamle personlighed ud med en mere sand personlighed. Det kaldes ofte at vi vågner op til vores sande selv. Derfor bliver der omjusteret i hele dit indre kompas. Det kan føles tomt indeni. Det er et tegn på, at du er på vej igennem en dyb transformation. Det føles ofte ensomt for ingen kan tage din smerte fra dig for den kommer dybt indefra.

Selvom du ikke ved, hvordan det vil være på den anden side, er der mulighed for, at du kommer derud i en ny og bedre version. Mange har gået igennem denne proces. Når du kommer ud på den anden side vil dit liv igen få mening. Typisk vil du opleve en dyb følelse af formål i dit liv og en oplevelse af at være forbundet med verden. Mange har ikke længere behov for at forklare og forsvare, hvem de er. Du føler dig mere levende og tilstede i verden. Du vil opleve nærvær med en ny opmærksomhed. Du vil have genskabt dig selv i en ny udgave. Måske ser dit liv ud som tidligere med få ændringer, men du vil opleve det på en ny måde. Måske har du skabt kæmpe forandringer i dit liv. Det ved du først, når du kommer ud på den anden side.