Elsker du dit arbejde? Hvis ikke, hvorfor gør du ikke noget ved det ?

Hvad er grunden til at du bliver hængende, dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned og år efter år?

Mange af os bliver i vores sikre jobs. Ikke fordi vi brænder for det. Ikke fordi vi synes, det er meningsfuldt. Ikke fordi vi føler at vi har vores talenter i spil. Det er skræmmende, hvor mange af os, der ikke trives med vores arbejde. Vi går på arbejde for at betale vores regninger. Mens vi drømmer om noget bedre, der engang kommer.

Vi venter og venter og venter. Venter på at en ny mulighed skal komme dumpende ned til os. Vi venter på at blive klar. Vi venter på den dag, hvor vi virkelig kan starte med at leve livet. Hvor vi forstår vores talenter og ved hvad vi i virkeligheden brænder for. Hvor vores arbejde for alvor vil give mening.

Men mange af os ved ikke, hvad vi vil. Derfor venter vi. Og mens vi venter forsvinder livet mellem hænderne på os. En dag opdager vi at dage blev til år og vi føler stadig ikke rigtigt, at vi har fundet vores kald i livet. Måske trøster du dig med at du ihvertfald kan begynde at leve livet, når du går på pension?

Men tro mig: det er kan ikke betale sig at vente. Jeg har talt med så mange pensionister, der længes efter at have sig selv i spil. Som savner at være til gavn for nogen eller noget. Jeg tror dybest set at vi alle ønsker at gøre en forskel og sætte vores aftryk. Vi vil gerne opleve at vi betød noget. Vi har begrænset tid i dette liv. Så hvornår skal det begynde at give mening for dig? Hvis du ikke starter med at finde ud af, hvad vil være meningsfuldt for lige præcis dig og gå efter det, så kommer det aldrig til at ske.

Men når du nu ved dette her, hvad er så grunden til at du – måske – forsætter dit utilfredsstillende arbejdsliv? Det er frygt og ubevidste overbevisninger, som ligger dybt begravet i vores underbevidsthed. Her er de mest almindelige former for frygt:

Frygten for at fejle.

Frygten for at fejle. Vi er bange for at fejle. Hvad nu hvis jeg går efter noget, som jeg brænder for og jeg så finder ud af at det alligevel ikke var lykken? Hvad vil andre ikke tænke om mig? Det vil være så pinligt? Vil jeg nogensinde kunne se min familie, venner og naboerne i øjnene? Hvad nu hvis jeg ikke tjener penge nok, hvad nu hvis græsset alligevel ikke er grønnere på den anden side? Hvad nu hvis jeg får en psykopatchef eller dårlige kollegaer?  De fleste af os er så bange for at fejle og bange for det ukendte.

Din frygt bliver ofte næret og bakket op af dem du elsker. Dengang jeg startede som selvstændig åbnede jeg en flaske champagne og ville fejre det med familien. ” Åh nej – I går fra hus og hjem! ” sagde min mor. Det var misforstået omsorg og misforstået kærlighed, fordi hun elsker mig og vil mig det bedste. Hun har været offentligt ansat hele sit liv. Så det er ikke altid dine nærmeste, som du skal lytte efter, hvis du ønsker at skifte spor. Du skal lytte efter nogen, der selv har erfaring med at lave ændringer i livet, som selv har gået vejen. Der vil du kunne få råd, som kan flytte dig.

Frygten for at fejle bliver mindre, hvis du kan vende din opfattelse fra succes/fiasko til læring. Hvis du ser på din liv, som en læringsproces, ser det hele anderledes ud. Hvis du insistere på hele tiden at lære af det du oplever og justere din kurs hen af vejen mindskes frygten for fiasko. Alle store opfindere, iværksætter og sportsfolk vil kunne fortælle om mange såkaldte fiaskoer og fejltrin inden de fik store resultater. Men hvis du aldrig giver dine drømme og længsler en chance er du sikker på fortsat at være mellemtilfreds og uforløst.

Frygten for succes.

Tro det eller lad være – mange af os er faktisk bange for succes. Det lyder måske ulogisk i første omgang. Men tænk over den frygt, som kan ligger lidt dybere i din underbevidsthed: Vi kan være bange for at blive alene. Der findes ordsproget: ” Der er ensomt på toppen” og det kan ligge, som en ubevidst frygt. Hvis du er glad og tilfreds er du ikke længere en del af brokkekoret, som er utilfredse med livet. Derfor kan du være bange for at være udenfor. Vi frygter kritik og misundelse. Succes og tilfredshed kan være som en rød klud om næsen på utilfredse mennesker og frygten for kritik og angreb kan ligge ubevidst hos mange af os.

Måske har vi som børn fået ros i skolen og efterfølgende oplevet at blive drillet og holdt udenfor af de andre i klassen. Sådanne oplevelser kan ligge dybt i vores system og gøre at vi ubevidst undgår succes. Vi kan føle at vi ikke er værdige nok til succes og vi kan frygte at succes vil ændre os, så vi ikke længere er den samme mere. Der findes uendelige variationer af frygten for succes og den er slet ikke logisk. Der er frygten for at dine grænser bliver overskredet og frygten for at du i bliver afsløret som bluffer (især hvis du tror at al arbejde skal være knoklende – så kan du føle at du bluffer, når du bruger dine talenter – fordi det ikke har været hårdt nok!)

Frygten for det ukendte.

Hvis du ikke ved, hvor du skal begynde kan det være virkeligt skræmmende. Måske kan du kun mærke at du ikke er i det rigtige job, men du har ingen anelse om hvad der skal til. Du står midt i meningskrisen og kan ikke se nogen løsninger. ( Læs mere om meningskriser HER). Meningskriser kan være noget af det sværeste og mest skræmmende at gå igennem. Og vi er som mennesker bygget til at overleve. Når du står i det uvisse aktiveres dine urinstinkter, som frygter det ukendte.

Gå vejen skridt for skridt

Men hvad kan du så gøre? Du kan starte med at kigge indad. Lytte til din intuition. Stille dig selv spørgsmål som: Hvad ville jeg elske at arbejde med? Hvad er mine talenter? Hvilket arbejdsliv drømmer jeg om? Hvad vil give mig en følelse af formål og mening? Hvordan kan jeg omsætte mine længsler til virkelighed?

Derfor skal du gøre det alligevel:

Jeg tror på at vi alle fortjener et arbejde med formål og mening. Når vi trives med vores arbejde bidrager vi allemest til fællesskabet og samfundet. Hvor ville det være skønt, hvis vi alle kunne sige den dag vi skal dø: jeg har virkelig gjort en forskel, jeg har brugt mine talenter og levet et tilfredsstillende liv, som den jeg er. Men for at komme derhen skal vi skal ændre vores ubevidste logikker og vi skal kunne se os selv i et nyt lys. Så beguýnder du at se muligheder, som, du ikke kan se idag.

Nu sidder du måske og tænker på, hvad der skal til for at du kan skabe en meningsfuld karriere og få succes i dit (arbejds)liv?

Så kan du starte med at være på mit gratis webinar  tirsdag den 23 august klokken 14.

Her fortæller jeg om:

Sådan skaber du en meningsfuld karriere: Brug dine talenter, vær dig selv og gør en forskel

Du tilmelder dig webinaret HER

Du er også velkommen til at få mere inspiration til hvordan du kan skabe en meningsfuld karriere og få succes i (arbejds)livet, ved at tilmelde dig til mit nyhedsbrev på www.nannaagerlin.com– eller følge mig på facebook  HER

Tak fordi du læste med – næste blog kommer om 2 uger – hav det godt så længe!