efterårsskov

For et stykke tid skrev jeg om, at de tre vigtigste ord, vi kan bruge til at forvalte vores energi er: ” pyt, nej og hjælp”.

Denne gang er vi nået til ” Nej”. ”Nej” er nok et af de sværeste ord for mange af os. For nej kan aktivere så meget frygt. Det har jeg selv kendt til i mange år. ” Frygten for ikke at blive elsket”, Frygten for at være udenfor”, ” Frygten for andres vrede”, ”Frygten for at gå glip af noget”. Og du kan selv fortsætte listen.

Det har taget mig rigtig mange år at lære at sige ”nej”. Især til de mennesker jeg holder mest af. Det var først, da det for alvor gik op for mig, hvor dyrt det kan være at sige ”ja”, når jeg mener ”nej”, at jeg lærte at sige ”nej”. Det mest afgørende var, da jeg fik forståelsen for at et ”ja” til andre kan betyde et ”nej” til mig selv. For hvis jeg siger ”ja ” til noget, hvor jeg egentlig mente ”nej” er jeg ude af integritet med mig selv. Det betyder, at jeg ikke kan stole på mig selv.

Jeg kender bedre end de fleste indre dialoger såsom: ” Ah – det kan jeg da godt gøre, det er jo ikke så slemt” eller ” ” Hvis ikke jeg siger ja er jeg virkelig en dårlig veninde, søster, datter, kollega… ” eller ” Hvis jeg siger nej bliver hun ked af det eller vred” eller ” Hvis jeg siger nej får jeg ikke chancen igen”. Måske kender du en eller flere af disse indre dialoger eller nogen der ligner.

I denne sammenhæng har det hjulpet mig at tænke på vigtigheden af min personlige integritet. Din personlige integritet handler om, hvorvidt du respekterer dine egne grænser. Og det handler om at give sig selv lov til at tænke, føle, mene og tro som du gør. Rigtig mange af os giver ikke os selv den frihed, til at tænke, føle, mene og tro som vi ønsker. Selvom det ligger i menneskerettighederne tilbage fra 1948. Vi skaber ofte selv vores eget fængsel og er de hårdeste dommere imod os selv.

Min egen vej har handlet om lære at mærke efter, hvad der er vigtigt for mig. Først. Derefter at mærke efter, hvad der er vigtigt for andre. Og til sidst at handle ud fra en vurdering af, hvad der er vigtigst. Nogle gange har jeg sagt ja selvom jeg mente nej, men i fuld bevidsthed om at jeg tog ansvar for ikke at sige nej, fordi jeg ikke var klar til at melde klart ud. Men efterhånden er jeg blevet mere modig og tør sige ”nej ”, når jeg mener det. Det sjove er at det så også er langt mere nydelsesfuldt at sige ja, når jeg mener det også. Jeg har også fundet ud af, at det ind imellem er vigtigt for mig at få tid til at tænke over ting, så jeg rigtigt kan mærke efter, hvad jeg mener.
God uge til dig og god fornøjelse med at mærke dine behov.