Januar 2015 090

Jeg kender pleaseren rigtigt godt. Det er nok den side af mig selv, som jeg har haft størst vanskeligheder med at elske. Men efterhånden har jeg accepteret, at hun er en del af mig. Faktisk er jeg nu der, hvor jeg er begyndt at holde af hende. Det betyder, at hun også kan hjælpe mig i nogle situationer. Måske kender du også en, der ligner hende eller ham?

Pleaseren elsker ros og anerkendelse. Derfor vil hun eller han gøre meget for at være populær og velanset. Så pleaseren er parat til at gøre næsten alt for at undgå konflikter og konfrontationer. Kompromiser, hensynsbetændelse og manglende grænser er den dyre pris pleaseren betaler for, at undgå ubehag og ballade. Pleaseren lever ofte efter devisen: ” Du får ret og jeg får fred”.

Pleaseren har svært ved at mærke sine egne grænser og overhører ofte sine egne behov. Faktisk vil hun eller han hellere dække andres behov før sine egne for at undgå konflikter. Fordi pleaseren ikke tydeligt kommunikerer sine behov til omverdenen, vil andre mennesker heller ikke mærke pleaserens grænser. Derfor bliver pleaserens grænser ofte overskredet uden, at krænkeren lægger mærke til det. For pleaseren lader det ofte ske med et smil på læben, istedet for at sige fra. Så derfor siger pleaseren ja til ting, hvor det ville være på sin plads at sige fra. Og nogle gange vælger pleaseren endda selv, at tilbyde noget af fri vilje, som hun eller han ikke har lyst til, fordi pleaseren fornemmer, at det vil give bonus hos modparten.

Det er smertefuldt, at lade andre overskride ens grænser. Smertefuldt altid at tænke på andres behov istedet for egne behov. Det handler primært om, at pleaseren frygter ikke at blive elsket og fejlagtigt tror, at kærligheden skal komme udefra andre mennesker, istedet for indefra. Pleaseren tror, at han eller hun er nødt til, at tilpasse sig for at gøre sig fortjent til, at blive elsket. Derfor har pleaseren ofte en forestilling om, at blive afvist eller udelukket hvis han eller hun vælger, at sætte grænser og sige fra. Den indre smerte er stor, når pleaseren ikke passer på sig selv. Indeni ulmer vreden, afmagten og sorgen over ikke at lytte til egne behov. Derfor har pleaseren ofte et uafbalanceret forhold til vrede. Pleaseren frygter vreden både i andre og i sig selv. Pleaseren vil gøre alt for at undgå andres vrede. Og den indre vrede bliver ofte vendt til selvkritik og lavt selvværd. Nogle gange må vreden ud og så går det ofte ud over nogen i de tætte relationer. Pleaseren fralægger sig ansvaret for, at ikke at have sagt fra og bliver vred på andre mennesker over, at de har overskredet pleaserens grænse. De andre burde jo have set, at de overskred pleaserens grænse.

Fordi det føles så voldsomt at mærke vreden, har pleaseren en strategi med at dulme, for at slippe for at mærke sine ubehagelige følelser. Der findes mange måder at dulme på, men der er typisk med med mad, cigaretter, kaffe, sex, knokleri på arbejdet, shopping, alkohol eller overtræning. Uanset hvilke dulmestrategier pleaseren vælger, så betyder det, at han eller hun undgår at mærke sig selv. Og når vi ikke kan mærke os selv, kan vi ikke mærke vores ønsker og drømme. Hvis vi kan mærke behovene, ønskerne og drømmene kræver det sindsygt meget mod at handle på dem. Fordi det er så skræmmende at kommunikere sine behov til omverdenen. Her giver rigtig mange op. Frygten for konsekvenserne af, at mærke sig selv og behovene, ønskerne og drømmene bliver for stor. Frygten for at blive forladt, udelukket eller ikke elsket er stor.

Måske kan du kende dig selv i pleaseren eller måske bare elementer af ham eller hende. Så tænker du nok ” Hjælp, jeg kender alle mønstrene og lidt til – jeg har erkendt det , men jeg ved simpelthen ikke, hvordan jeg skal komme et andet sted hen!”

Min egen personlige erfaring er, at det kræver tid, masser at kærlighed og hjælp, at ændre et så grundlæggende mønster. Det handler om, at komme til et sted, hvor du ikke længere vil gå på kompromis med din egen velvære og din integritet. Om at turde sige fra, når chefen giver dig flere opgaver end du kan nå.  At sige nej, når du mener nej og ja når du mener ja. Sige din mening selvom det af og til giver dig lidt ondt i maven. Turde gå fra et job eller en relation, som ikke nærer dig. Give dig selv mængder af kærlighed. Møde dit indre barn og lære at passe på hende eller ham.

Resultatet bliver, at du med tiden kan mærke dig selv mere og mere. At du pludselig en dag oplever, at du ikke længere havde ondt i maven, når du sagde fra. Hvor det pludselig føles mest logisk, at sige din mening, istedet for at tale andre efter munden. Og du opdager, at det er langt lettere, at sige fra end at gå på kompromis på den lange bane. Så vil du opdage, at de fleste mennesker ønsker at være sammen med dig, også selvom du ind imellem siger fra eller nej. Og skulle der være et par stykker, som ikke kan acceptere dine nye handlemønstre, så kommer du nok ikke til at savne dem alligevel. Den dag bliver du istand til at vælge pleaseren, til, når det tjener dig. For alle sider i os selv kan gavne os på et eller andet tidspunkt.

Jeg ønsker dig en dejlig uge.