januarhave

Flere og flere mennesker leder efter deres livsformål. Hvad er meningen med at jeg er her? Hvad skal jeg udrette her i verden? Det er et område, som jeg selv er meget optaget af at udforske. Som jeg ser, det kan vi læse vores livsformål på mange niveauer.  Det kan blive så stort og grandieost, at vi helt mister modet. Eller gøre os selv forkerte, fordi den måde vi lever på ikke er god nok? Eller glemmer at mærke indad. Og simpelthen ikke kan forestille os, hvordan vi bevæger os fra der, hvor vi er nu i vores liv, og derhen, hvor vi drømmer om at være. Jeg har oplevet mange mennesker blive helt skræmt og paralyseret, fordi det hele blev så stort og uoverskueligt.

I virkelighed findes der uendelig mange måder, at leve et liv fyldt med formål. Og så alligevel tror jeg, at vi hver især har en bestemt retning som giver mest mening for os. En retning, hvor det vil give mening for os at gå, fordi vi her for alvor kan få vores talenter og passion i spil. En retning, hvor vi har fået en erfaring og en viden, som andre kan få glæde af. Måske har vi allerede haft en fornemmelse af hvilken retning, der ville give mening for os fra barnsben af. Det har jeg ihvertfald oplevet. Jeg hjælper ofte mine klienter med, at samle erfaringerne i deres liv, så de kan se temaer, de har været optaget af og hvilke retninger der derfor vil give mening for dem nu.  Her får du min historie om oplevelsen af mit livsformål, som måske kan inspirere dig til at samle din historie:

Allerede fra jeg var ret lille vidste jeg, at jeg ønskede at hjælpe mennesker til at leve et meningsfuldt liv. Jeg kan huske, da jeg sad i 7`ende klasse og slog op i den gule vejviser over, hvad kan jeg blive. Det eneste, jeg kunne finde, der mindede om den retning, jeg ville gå i, var psykolog eller psykiater. Jeg elskede også at skrive og læste masser af bøger. Jeg skrev på en roman sammen med en veninde og legede forfatter. Jeg skrev også mange digte. Min søster og jeg legede tit radioprogram, med gæster der ringede ind, afbrudt af musik, som vi spillede på vores båndoptager. Vi legede også  opdagelsesrejsende, som rejste ud til ukendte steder og  udforskede ukendt land.  Jeg voksede op langt ude på landet, tæt ved havet og har altid følt en særlig tilknytning til naturen. Jeg har meget tryg hjemme, men i skolen følte jeg mig udenfor og var bange og usikker. Jeg havde allerede dengang en stærk intuition, men den pakkede jeg væk, fordi jeg forbandt den med smerte, med at være endnu mere mærkelig og anderledes.Og det har taget mange år, at turde åbne op og udforske dette talent igen.

Begge mine forældre har karriere-mæssigt gået en helt anden vej end deres forældre. Jeg har set, hvordan de elskede deres job og brændte for at undervise. For dem begge har det krævet mod at følge deres hjerte. Og jeg har set dem føle smerte over at være anderledes end deres søskende, fordi de havde valgt en anden vej. Jeg har også oplevet, at de begge stadig havde uforløste drømme. Så set med mine øjne, har mine forældre gået et langt stykke for at skabe meningsfulde arbejdsliv. De var begge passionerede omkring deres arbejde, men alligevel turde de ikke helt gå fuldt efter det, som de brændte for.

I 9´ende og 10énde var jeg på efterskole og det var fantastisk, at komme væk fra min folkeskole. Jeg elskede de to år og var meget engageret i elevrådsarbejde. Mine gymnasieår var også meget dejlige. Efter gymnasiet var jeg ude og rejse og arbejde et par år. Jeg var ret forvirret omkring valg af uddannelse, for jeg havde ligesom låst mig fast på, at læse psykologi og kunne ikke se andre muligheder. Jeg havde ikke fantasien til at søge rådgivning og følte mig meget usikker. Så prøvede jeg,  at læse engelsk på universitetet et semester og det var ret frygteligt.  Endelig faldt jeg over ergoterapistudiet hos en veninde og tænkte: den tager jeg! Jeg elskede ergoterapistudiet og jeg elskede især de ergoterapeutiske teorier om, hvordan mennesker skaber et meningsfuldt liv. Jeg var fyldt med en dyb følelse af mening og glæde. Allerede inden afslutningen på studiet havde jeg mit første job og kunne starte direkte.

Mit første job som ergoterapeut var på en institution for unge fysisk handicappede. Ret hurtigt blev jeg desillusioneret. Jeg syntes, der var for langt mellem alt det skønne, jeg havde lært på studiet og den praksis jeg var ude i. Efter kort tid skiftede jeg job til en Hjælpemiddelcentral. Her havde jeg nogle meningsfulde år, hvor jeg virkelig fik min passion og mine talenter i spil. Jeg lærte at undervise og sammensætte workshops, selvom jeg var ved at dø af skræk. Jeg elskede, at tilpasse kørestole. Det bedste var, at kunne kigge på et menneskes liv og hvad der var vigtigt for dem, at have af aktiviteter og så derefter tilpasse en kørestol til dem, så livet atter gav mening. Jeg havde stor frihed til at afprøve masser af ideer og elskede at rådgive. Herfra har mit arbejdsliv handlet om, at hjælpe mennesker med at skabe et meningsfuldt liv, både via rådgivning og undervisning.

Nu var jeg på rette spor. Ret hurtigt kunne jeg mærke, at det ville være sjovt at komme ud i et hjælpemiddelfirma. Jeg ville stadig arbejde med det samme, men også med salg som lød spændende og så var det tiltrækkende, at lønnen var væsentligt bedre. Jeg udså mig det firma, som efter min mening havde de bedste værdier, med en høj faglighed og etik. Så da der blev et ledigt sælgerjob, blev det mit. Jeg har altid lavet meget undervisning og i løbet af et par år formede der sig en ide om, at skabe et Academy i virksomheden. Jeg gik til min chef og herfra videre til CEOén i koncernen og fik ja. Det var helt vildt sjovt, at udarbejde min egen nye jobbeskrivelse og finde en god afløser til min tidligere job. Så min erfaring er, at det er muligt at skabe nye jobfunktioner, der bygger på din passion og talenter, der hvor du er ansat. Det næste naturlige skridt blev en stilling som produktchef, også i samme virksomhed. Det sjoveste og mest meningsfulde var, at arbejde med mine sælgere og udvikle en kultur, hvor alle hver især var eksperter indenfor et område, baseret på deres talenter og passion. Resultatet var at omsætningen steg med 33 % på vores område og vi havde det virkeligt sjovt. Men igen kunne jeg mærke, at der var noget andet, der trak i mig og efter min tredie barsel valgte jeg, at springe ud som selvstændig. Selvom jeg forlod et job, som jeg var glad for, for jeg kunne mærke, at jeg måtte gå efter min drøm for, at være tro imod mig selv.

Idag består mit arbejdsliv af, at have klienter, undervise og skrive om det meningsfulde arbejdsliv. Jeg elsker virkelig mit arbejde og føler, at jeg lever et liv med formål. Jeg er i fuld gang med at gøre det, jeg kom her for i verden. Og det udvikler sig stadig. Jeg kan se meningsfulde linjer hele vejen tilbage i mit liv. Jeg er på en rejse, hvor jeg hele tiden kommer længere og længere ind til kernen af, hvad mit bidrag til verden er.

Hvad sætter min historie igang hos dig?

Kan du se meningen med dit arbejdsliv og den vej du har gået?

Jeg ønsker dig en dejlig uge 🙂