Har du ondt i maven og føler dig trist over at skulle starte på arbejde igen? Fanger du dig selv i at stille dig selv spørgsmålet: Laver jeg det rette?
Så læs med her – måske skal du genopfinde dig selv i karrieren – eller også er det noget helt andet der er på spil.
Kender du det her: Ferien er slut og du er ramt af tunge tanker og opgivenhed. Nu var det lige så sjovt og så kalder hverdagen. Du skal igang igen og det er bare ikke sjovt, Pludselig er alt forkert, jobbet, partneren og alt muligt andet er slet ikke, som det burde være – eller er det?
Er jeg i det rette job?
Sådan ringede en af mine klienter og sagde til mig. Lad os kalde hende for Mette. Mette er lige kommet tilbage fra ferien og var på vej til at køre sig selv helt ned under gulvbrædderne. Hun havde mistet overblikket og havde mest lyst til at stikke af fra det hele. I dette tilfælde taler vi om en erfaren leder. Hun har skabt præcis den karriere hun drømte om og arbejder ud fra sin genizone. Men sådan føles det ikke den her morgen. Hvorfor?
Efterhånden som vi kommer ind i samtalen, blev det tydeligt at Mette havde glemt, hvordan hun leder sig selv ( og tro mig – det kan ske selv for den bedste og mest selvreflekterende leder). Fordi det havde været ferie, en dejlig ferie med familie og Mette havde bare slappet af og givet slip. Det kan vi gøre for en tid, men hvis vi gerne vil have et tilfredsstillende liv, må vi lede os selv. Vi skal opbygge en opmærksomhed på vores indre tilstand og have redskaber til at lede os selv tilbage til et mere afbalanceret sted. Her er de tre vigtigste punkter i selvledelse, som vi talte om:
1: Alle overgange er svære
Et alt for overset emne for moderne mennesker. De fleste af os bliver udfordret i overgangsfaser. Og det er faktisk en lille overgangsfase, når vi skifter fra en lang sommerferie tilbage til hverdagen. Det kan føles trist og vemodigt. Vi har givet slip på det hele og bare hygget os. Spist lidt for mange is og drukket lidt for meget vin. Efter ferien er festen slut. Det er faktisk hårdt. Lidt ligesom når et lille barn skal hjem fra tivolituren eller ikke skal have mere slik – nu var det lige så sjovt. Så giv dig tid til lige at mærke sorgen over at ferien er slut og forhåbentligt også glæden og taknemmeligheden over alt det gode du har oplevet. Har du en indre dommer eller en hård kritiker kan det være, at du siger til dig selv, at du bare skal tage dig sammen. Det skal du også, men tænk over, hvordan du bedst muligt kan motivere dig selv og komme tilbage til de gode vaner. Giv dig selv lov til at finde tilbage til hverdagsrytmen på en nænsom og kærlig måde. Accepter hvordan du har det og find strategier til at finde tilbage til i arbejdsflowet. For Mette gav det energi det at tænke på alle de opgaver, der ligger de næste par måneder, som hun faktisk glæder sig til at dykke ned i. En anden ting, som hjalp Mette var, at blive opmærksom på, at hun var i en lille overgangsfase. Accept og forståelse af vores indre tilstande er en forudsætning for lettere at kunne lede os selv tilbage i en mere balanceret udgave. Du kan læse mere om hvordan du leder sig selv tilbage til arbejdsglæden HER.
2: Planlæg dit arbejde udfra din genizone:
Vær helt skarp på hvilke opgaver du selv skal udføre og hvilke du kan uddelligere til andre. ( Du kan læse mere om hvordan du finder din genizone HER). Selvom Mette kender sine talenter og sin genizone var det gået lidt i glemmebogen midt i hendes efter-ferie-blues. At arbejde udfra vores genizone og bruge os selv bedst kræver opmærksomhed. Alle vores talenter kan bruges i balance og i ubalance. Mette har et talent, der hedder ansvarlig. Det giver hende disciplin og troværdighed. I ubalance bliver dette talent til overansvar. Når vi overforbruger det ansvarlige talent, bliver vi overansvarlige. Vi tror at det er lettere, hvis vi laver det hele selv istedet for at uddeligere og sparre med andre. Så pludselig sidder vi med alle opgaver – også dem vi faktisk ikke er særlig gode til at udføre. Mette kender dette mønster godt og ved hvordan hun kan stoppe det. Derfor dannede Mette sig et overblik over hvilke opgaver hun selv skal løse og hvilke hun skal uddeligere. Du kan læse mere om, hvordan vi kan overforbruge vores talenter HER
3: Styr dit ego, når energiniveauet er lavt:
Når vores energiniveau falder har vi alle nogle bestemte mønstre som aktiveres. Det er gamle overlevelsesstrategier, der som regel ikke er hensigtsmæssige. For Mettes vedkommende er der et mønster der dukker op, når energien falder: FOMO – Fear Of Missing Out – det er når vi tror at vi går slip af noget, at græsset nok er grønnere på det anden side. ”den urolige og til tider altoverskyggende følelse af at du går glip af det, de andre laver, og at de ved mere, har mere eller har det bedre end dig”. Så snart Mette identificerede sit gamle mønster kunne hun være nærværende og finde ro ved sine livsvalg. Igen kender Mette dette mønster rigtigt godt og ved at genkende mønsteret kan hun stoppe det. Når jeg rådgivere ledere og selvstændige til at lære deres mønstre at kende, anvender jeg enneagrammet, talenttest og viden om nervesystemet. Tilsammen giver det en grundig og let anvendelig metode til at forstå og regulere vores energiniveau. At kende de første tegn på at vores energiniveau falder eller vores stressniveau stiger er afgørende i selvledelse – læs mere om selvledelse HER.
Gør det stadig ondt i karrieren- så giv din karriere et serviceeftersyn.
Er du stadig i tvivl om, hvorfor du ikke er motiveret og mangler mening og vil du gerne blive bedre til at lede dig selv? Så kontakt mig. Jeg arbejder med at rådgive ambitiøse mennesker til at forstå, hvem de er, så de kan genskabe styrken og arbejdsglæden. Du får min hjælp og sparring udefra til for at finde din genizone og redskaber til at lede dig selv. Vores opfattelse af os selv, vores potentiale og vores evne til at performe er bestemmende for vores reaktioner, handlinger og dermed vores resultater. Selvindsigt og ansvar for eget liv er sammen med forståelse for egne behov og kærlig selvledelse nøgleord for at skabe en meningsfuld karriere og stå klart som rollemodel. Du er altid velkommen til at kontakte mig og høre om, hvordan jeg kan rådgive dig til at skabe en meningsfuld karriere og få succes i (arbejds)livet på info@nannaagerlin.com
Du kan følge mig www.nannaagerlin.com– eller få inspiration på facebook HER
Tak fordi du læste med – del gerne min blog