IMG_0576
Det her med at være ærlig og sige, hvad jeg har brug for – det er nok en af de sværeste, men vigtigste ting i livet. Kender du det med, at en kollega egentlig ikke hører efter, hvad du siger og du ikke får sagt, at det irriterer dig? Eller at chefen giver dig flere opgaver end du har tid til og du ikke siger fra? Når du ikke får sagt til kæresten, at du egentligt har brug for ret kram? Og veninden skuffer dig, ved ikke at give dig dig opmærksomhed og omsorg? Er du så god til at fortælle, hvad der foregår indeni dig og hvad du egentligt har brug for?

Vi mennesker lever i hver vores virkelighed. Så det betyder, at det jeg siger til dig, ikke nødvendigvis er det, du hører. For vi har forskellige filtre og er forskellige typer. Så vores opfattelser af en situation eller samtale kan være vidt forskellig.

Jeg tror, at det ville være meget lettere, hvis vi alle forstod et par grundlæggende punkter, som gør sig gældende i alle relationer mellem mennesker, uanset om vi er på arbejde eller har fri. Nemlig: at i alle relationer vil der komme et tidspunkt, hvor vi enten vil misforstår eller skuffer hinanden. Vi vil blive vrede på hinanden, irriterede og gøre hinanden kede af det. Det er simpelthen naivt at tro noget andet. Og jeg er ellers ret optimistisk (det er et af mine toptalenter).

Det interessante er, at hvis vi er enige om, at dette er en grundlæggende præmis. Så kan vi finde måder at løse konflikter på, når de opstår. Jeg er selv ret vild med enneagrammet, som forståelsesramme for, hvordan vi reagerer. Når vi kender vores egne og hinandens mønstre, er det lettere at navigere, når det opstår konflikter. Men det handler også i høj grad om at turde være ærlig. Turde så frem og sige, hvad du har brug for. Være modig nok til at fortælle, hvis du bliver, vred, skuffet eller ked af det. Være ærlig nok til at indrømme, når det er svært at modtage kritik. Jeg er selv 3èr i enneagrammet og jeg er pleaser, så når jeg oplever en konflikt, kan jeg godt have brug for at summe lidt over det som bliver sagt, for jeg har svært ved at indrømme mine fejl og jeg vil helst bare have, at vi er gode venner.

Min erfaring er – både privat og arbejdsmæssigt – at det er svært i starten, men sparer tid og energi på den lange bane. Det kræver, at vi hver især tør tage ansvar for vores behov og vores reaktionsmønstre.

Min erfaring er også, at de konflikter og mønstre vi oplever personligt, er de samme privat som arbejdsmæssigt. Typisk er det bare lidt mere ekstremt privat, fordi vi ikke har det samme filter på, som på arbejde.

Måske skal du være sammen med venner og familie i påsken? Så har du ihvertfald den perfekte træningslejr for at være mere ærlig og turde rydde op i gamle mønstre, som ikke længere tjener dig.

God påske – jeg er tilbage om 2 uger 🙂