vinter

At være hel eller halv handler om, hvordan vi opfatter os selv og indgår i relationer. Hvorfor er det så vigtigt, at tale om relationer i forhold til arbejdslivet? Det er det, fordi vi altid vil være “os selv”, når vi går på arbejde. Vi har vores personlighed med os hele vejen. Det er ikke en, vi hænger på knagen sammen med overtøjet, når vi møder ind. Det kan godt være, at vi lægger låg på os selv på arbejdet i forhold til, hvordan vi opfører os privat. Men alligevel er vi altid os selv, vi har de samme overbevisninger, de samme handlemønstre,  samme tankemønstre og samme følelsesmønstre,  uanset om vi har fri eller er på arbejde.

Det blev jeg atter bekræftet i, da jeg i sidste uge holdt workshop om samarbejde og kommunikation. Vi arbejdede med enneagrammet og de styrker og udfordringer, der ligger i hver type. Stemningen var fortrolig og gjorde, at flere turde åbne op og dele deres mindre pæne sider med gruppen. Flere af deltagerne fortalte om, hvordan de især kunne kende deres udfordringer fra familielivet. Det var sårbart, men skabte en fortrolighed og forståelse, som vil være en styrke i teamet fremover. Vi talte om, at det netop er de samme mønstre vi gentager på arbejdet, men her er det på et andet niveau end hjemme. Vi opfører os typisk “pænere” på arbejdet og lægger låg på vores reaktionsmønstre. Men vi talte også om, at det er godt at kende hinandens mindre pæne sider, fordi de typisk kommer frem, når vi er pressede. Det giver en forståelse for, hvad der foregår på en anden persons banehalvdel.

For at forstå, det her med banehalvdele i relationer, har det for mig været en stor øjenåbner,  at skifte bekendtskab med den amerikanske psykolog Gay Hendricks. Det var nemlig først, da jeg læste Gay Henricks, at jeg fik en forståelse for begrebet ” At føle sig hel”. Gay Henricks taler om relationer som lagkager! Altså, at du som person er en hel lagkage med 100% ansvar for, det du siger, gør, føler og tænker – og jeg er en hel lagkage med 100% ansvar for, det som jeg siger, gør, føler og tænker. I den ideelle verden står vi hver især, som to hele mennesker.

Men de fleste af os er ikke opdraget til dette. Derfor opstår der konflikter, når enten du eller jeg tager over 100 % ansvar eller under 100 % ansvar.  Hvis jeg tager over 100 % ansvar, så blander jeg mig i din banehalvdel. Hvis jeg tager under 100% ansvar, så tillader jeg eller inviterer jeg dig til, at tage ansvar for mig. Det kan også være i en situation, hvor der opstår en såkaldt “fejl” eller misforståelse. Hvis vi begge tror, at der kun er en lagkage – med 100 % ansvar i – så kan vi stå og skubbe ansvaret frem og tilbage med, hvem der har skylden og er ansvarlig for den største del af lagkagen. Hvis vi istedet anerkender, at vi hver især er hele med hver vores 100% ansvar, så kan vi begynde at kigge på, hvad der egentligt er sket og hver især tage ansvaret for os selv og vores handlinger.

Den her forståelse kan vi også bruge til, at kigge på, hvordan vi indgår i relationer. Tror vi på, at vi er hele selv og føler vi, at vi er hele. Eller oplever vi os selv som halve, der leder efter vores anden halvdel, både på arbejdet og i privatlivet. Jeg kan selv genkende oplevelsen af at være halv. Da min mand og jeg lærte hinanden,at kende,  var jeg bare 17 år. Det var tydeligt, at vi forsøgte, at blive hele sammen de første par år. Det har taget mange år, konflikter og erkendelser, at nå dertil, hvor vi begge kan stå og se kærligt på hinanden – som to hele individer. Det samme kan gøre sig gældende i arbejdsrelationer. Jeg har også smerteligt oplevet arbejdsrelationer, hvor ingen af os kunne blive på sin egen banehalvdel. Vi tillagde blandt andet hinanden talenter, som vi ikke selv ville anerkende hos os selv. Min erfaring er, at det er meget “dyrt”,  at have ubalance i relationerne på arbejdet. Det fjerner fokus fra kunder, udvikling og muligheder. Og tager det en masse energi.

Når jeg mærker, at nu er jeg på vej til at gå over på andres banehalvdel eller tillader andre at komme over på min banehalvdel, så trækker jeg mit fokus hjem. Typisk ved at flytte opmærksomheden ind i min egen krop. Det kan næsten føles, som en fysisk handling. Nogle gange bruger jeg også den meditation, som jeg har skrevet om i en tidligere blok.

Hvad gør du? Kan du mærke om du føler dig hel eller halv?  Og i hvilke relationer?

Jeg ønsker dig en dejlig uge og god fornøjelse med at mærke dig selv.