Kan du ikke se dine karrieremuligheder? Ved du ikke, hvad du vil i arbejdslivet? Så kan du med fordel kigge nærmere på dine overbevisninger om dig selv og arbejdslivet.

 

Vi lever i hver vores virkelighed. Jeg ser, hører og oplever ikke det samme som dig. Det er derfor nogle mennesker ser alle de gode muligheder og andre ikke gør. Vi har allesammen et personligt filter, som vi opfatter og oplever virkeligheden igennem. Dette filter er dine overbevisninger. Med vores overbevisninger er vi “programmeret” til at opleve virkeligheden på en bestemt måde. Fordi vi opfatter verden på en bestemt måde, finder vi “beviser” på at verden er,  som vi tror den er.

Overbevisninger om talenter og karrieremuligheder

Når vores hjerne er programmet til at opfatte verden på en bestemt, bliver vi ved med at kigge efter det samme igen og igen. Vores overbevisninger er typisk blevet formet i vores barndom og ungdom.  Vi har overbevisninger om alt i verden, også om vores egne talenter og karrieremuligheder på arbejdsmarkedet. Overbevisningerne ligger så dybt i os, at vi tror at de er sandheden. Vores overbevisninger påvirker vores valg og vores værdier.

Karrierekrise

Vi ændrer os hele livet. Nogle af os mere end andre. Hvis vi har været ude for svære oplevelser i livet, som alvorlig sygdom, stress, depression eller skilsmisse ændres vores vores værdier og vores syn på verden sig ofte. Måske får vi lyst til at bidrage til verden på nye måder. Måske kan bare mærke, at vi ikke længere trives i vores arbejde. At det ikke længere giver mening. Måske forstår vi først nu, at vi altid har længtes efter noget andet karrieremæssigt, men vi ved ikke hvad. Vi oplever karrierekrise, når der ikke er overensstemmelse mellem vores længsler og vores overbevisninger. På den ene side har du forandret dig og trives ikke længere med det, som engang virkede attraktivt. På den anden side har du stadig mange af de sammen gamle overbevisninger om dig selv og hvad der er muligt for dig. Derfor kan du ikke se oplagte muligheder og nye veje.

Mindreværd og misforståelser

For at sætte os selv fri af de overbevisninger, som begrænser os, er vi nødt til at erkende, at de er der. Prøv at se om du kan kende et par af dem her:

Jeg er ikke god nok

Jeg har ikke den rigtige uddannelse

Jeg passer ikke ind

Jeg bliver altid misforstået

Andre mennesker udnytter mig

Det er svært at finde et godt arbejde

De gode jobs er altid besat

Jeg ved aldrig, hvad jeg vil

Jeg kan ikke sælge mig selv

Jeg er ikke kreativ

Hvis du hele tiden fortæller historier som ovenstående er det svært at opdage dine karrieremuligheder. Begynd med at lægge mærke til din indre dialog og hvordan du taler om dig selv.

Skab forandringer skridt for skridt

Når du opdager en begrænsende overbevisning kan det være ret overvældende. Pludselig ser du, hvor meget en overbevisning har styret dit liv. Som en af mine klienter, lad os kalde hende Mette, havde altid tænkt, at man kun kan være kreativ som kunstner. Mette har en akademisk baggrund og meget innovative og kreative talenter. Da Mette fik ændret sine overbevisninger om sig selv og begyndte at eje sine talenter,  åbnede der sig masser af muligheder for, hvordan hun kan bruge sine kreative evner i projektledelse. Mette ændrede en overbevisning fra: Man kan kun være kreativ som kunstner – til – jeg er kreativ på mange måder i mit liv.

En anden klient, lad os kalde hende Henriette, har lært at hun kun kan skabe resultater og være god nok, hvis hun knokler. Derfor har hun i mange år arbejdet 50-60 timer om ugen og ikke haft tid til at opbygge et nærende privatliv. Henriette fandt ud af, at hun bliver en bedre kollega og leder, fordi hun ændrede sig overbevisning til: Jeg skaber bedre resultater, når jeg passer godt på mig selv. Henriette oplever idag at være lang mere effektiv og tilfreds på samme tid.

Dine talenter er et nyt filter at se karrieremuligheder igennem

Mange af os har aldrig fået et sprog for det vi er bedst til. Eller vi er blevet anderkendt for noget, som vi i virkeligheden ikke interessere os for. Fordi vi blev anerkendt for det, valgte vi at uddanne os indenfor et felt, som måske ikke er et område, som virkeligt nære os. Men hvis du kender dine talenter får du et andet sprog for det som du er bedst til og det kan være grobund for nye og mere nærende overbevisninger. Mange af mine klienter fortæller at de ser på jobmarkedet igennem et helt nyt filter, når de kender deres talenter. Der opstår simpelthen nye muligheder og ideer.

Forandringer tager tid

Når du går i gang med at finde dine overbevisninger og ændre dem, vil jeg anbefale dig at være tålmodighed med dig selv. Dine gamle overbevisninger har i mange år givet dig tryghed og en forståelse for, hvordan verden hænger sammen. Det kan være skræmmende at ændre overbevisninger og lidt sørgeligt. Som at sige farvel til en gammel ven. Eller en stor lettelse. Som at slippe snærende bånd. Under alle omstændigheder tager det som regel tid. Du skal ændre tankemønstre og handlemønstre for at se flere og flere karrieremuligheder. Det tager tid. Men langsomt vil du ændre dine baner i hjernen og danne nye synapser. Forestil dig, at dine gamle overbevisninger er ligesom motorveje i din hjerne. Dine nye overbevisninger små stier. Du skal gang på gang vælge at gå ned af de nye stier og du skal gøre det bevidst.  Langsomt men sikkert vil de nye stier blive til motorveje og de gamle motorveje vil gro til.

Hver gang dine gamle overbevisninger hopper frem kan du spørge dig selv:

Bringer denne overbevisning mig i retning af det jeg ønsker? Åbner denne overbevisning op for at jeg kan se nye karrieremuligheder?

Du har masser af karrieremuligheder:

Dit arbejde er et af livets vigtigste aktiviteter. Det er aldrig for sent at få et meningsfuldt arbejdsliv. Prisen for et utilfredsstillende arbejdsliv er alt for høj. Det påvirker hele dit system, dine relationer, dit helbred og måden, du er i livet på.

Du er altid velkommen til at kontakte mig og høre om, hvordan jeg kan rådgive dig til at skabe en meningsfuld karriere og få succes i (arbejds)livet på info@nannaagerlin.com

Du kan følge mig  www.nannaagerlin.com– eller få inspiration på facebook  HER

Tak fordi du læste med – del gerne min blog – det er god karma at dele 🙂